Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN
loading...
Turistický navigátor
Viki
Oficiální turistický portál Pardubického kraje
Zataženo 12°C
počasí

Počasí - Pardubice

18.5. (08:11)
dnes
Zataženo
12°C
19.5.
zítra
Dešťové přeháňky
18°C/10°C
20.5.
PondělíDešťové přeháňky
19°C/11°C
21.5.
ÚterýZataženo
18°C/13°C
Zdroj: Počasí Meteocentrum

Rozkvetlý zámek v Moravské Třebové

01.05.2024

Květnové svátky a otevření hlavní turistické sezóny budou na renesančním zámku v Moravské Třebové obohaceny výraznou květinovou výzdobou v expozici Poklady Moravské Třebové. Po dobu prvních dvanácti květnových dnů se můžete přijít pokochat krásnými květinovými vazbami, které speciálně pro moravskotřebovský zámek tvoří tamní florista Ladislav Weinlich ve spolupráci s přední českou floristkou Marií Bittnerovou.

Prohlídky začínají v úterý, čtvrtek a pátek v 10.00, 13.00 a 15.00 hodin, ve středu, sobotu a neděli pak v 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin.

Zámek v Moravské Třebové patří k nejvýznamnějším renesančním památkám ve střední Evropě. Na konci 15. století se zde vůbec poprvé v českých zemích objevily moderní renesanční prvky a na začátku 17. století vznikla tři manýristická křídla podle plánů italského stavitele. Zámek proto nechybí v žádné české učebnici dějin umění.

Prohlídkový okruh Poklady Moravské Třebové věnovaný historii, životu a zvykům šlechty od rané renesance do 19. stol. Expozice začíná obdobím rané renesance a humanismu která zanechala v Moravské Třebové významné stopy. K nejvýznamnějším památkám patří bezesporu flanderská tapiserie z počátku 16. století s námětem z řecké mytologie. Výjimečné jsou také portrétní medailony Ladislava z Boskovic a jeho manželky Magdalény z Dubé a Lipé, kteří nechali původně gotický hrad přestavět na renesanční zámek, o čemž svědčí dosud zachovaný portál z roku 1492, který je nejstarší dochovanou renesanční památkou na sever od Alp. Dále uvidíte renesanční epitaf, obraz Madony pocházející z italského prostředí, a další. Místnost je nově doplněná maketou zámku v podobě, jak vypadal na začátku 17. století, po přístavbě 3 manýristických křídel Ladislavem Velenem ze Žerotína.

V dalších místnostech expozice se můžete seznámit s životním stylem bohatých měšťanů v minulých staletích. Mezi významné měšťany v této době patřila rodina Wondrů. Johan Anton Wondra byl majitelem první továrny ve městě. Také jeho syn Josef Johann byl velmi úspěšným továrníkem a starostou města. Dobový nábytek dokumentuje vývoj interiérového umění od renesance až po přelom 19. a 20. století. Zajímavé jsou například renesanční stůl, kredenc nebo truhlice, barokní sekretář, černá pánská ložnice v neorenesančním stylu nebo funkční cembalo z poloviny 19. století. Dubový nábytek je doplněn obrazy, soubory skleněných pohárů, pivních korbelů, porcelánu nebo fajánsů.

Celá prohlídka končí v Rytířském sále, v jednom z mála dochovaných prostorů původního moravskotřebovského zámku z konce 15. století. Na svornících pozdně gotické křížové klenby jsou restaurované alianční znaky pánů z Boskovic, pánů z Dubé a Lipé, pánů z Kravař a pánů z Rožmberka. V předsálí i v samotném sále jsou ukázky dobových zbraní a terčů.

Objekty

Rozkvetlý zámek v Moravské Třebové Rozkvetlý zámek v Moravské Třebové Rozkvetlý zámek v Moravské Třebové Rozkvetlý zámek v Moravské Třebové

Příslušné akce

  • st 1.5.2024 - ne 12.5.2024
košíkRozkvetlý zámek Zámek Moravská Třebová (Moravská Třebová)

Aktuality

. 17.05.
2024
Kriminacht v Litomyšli a ve Svitavách

Vídeň, Berlín, Mnichov, Litomyšl a letos poprvé také Svitavy – města, která jsou pořadateli pásma večerních autorských čtení z detektivní literatury KRIMINACHT. Ta litomyšlská proběhne tento rok již počtvrté...

. 16.05.
2024
Cyklo Glacensis 2024

Region Orlicko – Třebovsko připravuje ve dnech 17. a 18. května 2024 22. ročník mezinárodní cyklistické akce Cyklo Glacensis 2024. Akce zahajuje cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí a koná...

. 06.05.
2024
Skutečský festival s českými operami

S květnovým programem se festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč přiblížil svému konci. Poslední koncert se uskuteční 12. května, poté však ještě 2. června proběhne v náhradním termínu odložený koncert...