Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN
loading...
Turistický navigátor
Viki
Oficiální turistický portál Pardubického kraje
Zataženo 13°C
počasí

Počasí - Pardubice

21.5. (06:11)
dnes
Zataženo
13°C
22.5.
zítra
Občasný déšť
15°C/12°C
23.5.
ČtvrtekZataženo
19°C/11°C
24.5.
PátekSlabý déšť
20°C/11°C
Zdroj: Počasí Meteocentrum

Setkání s hrnčíři a keramiky na Veselém Kopci

02.04.2024

Cílem tohoto programu je přiblížit jedno z tradičních řemesel, které si lidstvo osvojilo. První nádoby z hlíny se začaly zhotovovat již před 8 000 lety. V českých zemích patřilo hrnčířství mezi deset nejčastěji uváděných řemesel. Na Hlinecku patřilo hrnčířství k tradičním řemeslům dávajícím lidem obživu, byla zde poměrně kvalitní ložiska hlíny a výrobky zdejších hrnčířů putovaly do širokého okolí. K rozvoji hrnčířství na Hlinecku došlo na přelomu 18. a 19. století, od druhé poloviny 19. století poptávka po hliněných nádobách klesala.

Program dne 4. 5. 2024 přinese možnost dozvědět se podrobnosti o hrnčířství a výrobě keramiky. Co bude na návštěvníky na Veselém Kopci čekat?

  • Ukázky a prodej výrobků hrnčířů a keramiků. Mezi nimi budou i držitelé ocenění Nositel tradice v oboru tradičních řemesel České republiky.
  • Uvidí, jak bohaté možnosti zpracování hrnčířské hlíny ovlivňují užitné hodnoty výrobků (glazura, vypalování). Uvědomí si rozdíl třeba mezi hrnčinou a kameninou.
  • Uvidí výrobky zhotovené na hrnčířském kruhu, modelováním nebo vytvořené pomocí forem.
  • Mohou si vyzkoušet točení na kopacím nebo elektrickém hrnčířském kruhu.
  • Především pro děti budou připraveny dílničky, v nichž mohou malovat na keramiku nebo modelovat z hlíny.
  • V jedné z roubenek bude nachystána ukázka historických výrobků z hrnčířské hlíny, malý kvíz a úkoly pro zvídavé děti.

Doprovodný program nabídne povídání se spisovatelem Jiřím Jilíkem nazvané Žítkovské čarování. Pan Jilík je autorem úspěšné knížky Žítkovské čarování aneb Skutečný příběh žítkovských bohyní(2014). Vyprávění doplní citacemi zaříkávacích textů doprovázejících magické rituály i historkami, které jsou na Kopanicích o bohyních podnes tradovány. Zmíní i vzpomínky na svoje osobní setkání s bohyněmi či jejich rodinami.

Vyprávění doplní svým vystoupením Gajdoši z Kopanic, což je rodinná dudácká muzika Irmy Gabrhelové. Posluchače potěší písničkami z Kopanic – regionu, kde vyhlášené žítkovské bohyně žily.

Objekty

Muzeum v přírodě Vysočina - Veselý Kopec

Příslušné akce

  • so 4.5.2024 10:00 - so 4.5.2024 16:00
košíkHrnčířská sobota Muzeum v přírodě Vysočina - Veselý Kopec (Veselý kopec)

Aktuality

. 17.05.
2024
Kriminacht v Litomyšli a ve Svitavách

Vídeň, Berlín, Mnichov, Litomyšl a letos poprvé také Svitavy – města, která jsou pořadateli pásma večerních autorských čtení z detektivní literatury KRIMINACHT. Ta litomyšlská proběhne tento rok již počtvrté...

. 16.05.
2024
Cyklo Glacensis 2024

Region Orlicko – Třebovsko připravuje ve dnech 17. a 18. května 2024 22. ročník mezinárodní cyklistické akce Cyklo Glacensis 2024. Akce zahajuje cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí a koná...

. 06.05.
2024
Skutečský festival s českými operami

S květnovým programem se festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč přiblížil svému konci. Poslední koncert se uskuteční 12. května, poté však ještě 2. června proběhne v náhradním termínu odložený koncert...